«Skinkestek» av Seitan

Seitan er et mirakelprodukt! Det har en konsistens som er skremmende lik kjøtt, og med forskjellige kryddere og former er variasjonsmulighetene uendelige! Jeg tenkte å lage kjøttboller i dag, men jeg ombestemte meg og laget heller en stor «pølse» som jeg etter steking skar i tynne skiver. Det minnet litt om skiver av skinkestek, faktisk. Smaken gjorde ikke det da, men det var pga. krydderet.
Jeg krydret det med typiske kjøttbollekryddere siden det var det jeg skulle lage, så smaken ble litt feil synes jeg, og tomatpurésmaken var litt for fremtredende, så neste gang kommer jeg til å ha i mye mindre av det.
4 ss står det i originaloppskriften jeg har funnet hos Kaja på Veganerliv.com (en av mine absolutte favorittblogger), men jeg syntes det var litt for mye. Det er en smakssak.

"Skinkestek" av Seitan

 SEITAN-GRUNNDEIG

4 dl glutenmel (kjøpes i helsekost)
1 dl Bjästflingor (helsekost eller på nett, billigst hos www.shopping4net.no)
Krydder etter smak, feks:
 2 ts paprikapulver
1 ts salt
1,5 ts pepper
1/2 ts kajennepepper
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver

Og så det våte: (blandes i egen bolle)

2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
2,5 dl vann
1-2 ss tomatpuré
2 raspede hvitløksfedd
Evt. 1-2 ts Liquid Smoke (kan sløyfes, er vel best til burgere og pølser tenker jeg, gir røykesmak)

Bland det tørre og det våte i hver sin bolle.

Jeg bruker alltid et lite hendig rivjern (Ikea) til å raspe hvitløken rett nedi bollen/gryten, det er mye enklere og bedre enn en hvitløkspresse eller kniv, synes jeg.

"Skinkestek" av Seitan

Kna det godt sammen med en gaffel, og elt så deigen med hendene til den er jevn og fast. Tilsett mer glutenmel om deigen er for løs, og mer vann om den er for fast.

"Skinkestek" av Seitan

Slik ser deigen ut når den er ferdig eltet:

"Skinkestek" av Seitan

Nå kan du lage egentlig hva du vil av dette. Du kan forme det til kjøttboller, burgere, pølser, stek eller annet. Hvis du lager pølser, er det sikkert godt å ha i Liquid Smoke. Det kan være godt i burgere også, gir en «grillsmak» på burgeren. Lager du italienske kjøttboller (cheatballs) kan du ha i pizzaurter og masse hvitløk, feks.
Jeg valgte å lage en «stek» og pakket hele greia som en stor pølse inn i sølvfolie:

"Skinkestek" av Seitan

Så stekte jeg den på rist midt i ovnen i 1,5 timer på ca. 180 grader. Jeg tok den ut, avkjølte den litt, pakket den ut og skar den i skiver:

"Skinkestek" av Seitan

One Comment

  1. Seitan er digg!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*