Velsmakende skogsgryte

Dette har vært julemiddagen i familien vår i minst 10 år, tenker jeg. Men dette er den første gangen gryten er veganisert. Tidligere har vi brukt helmelk, rømme, Snøfrisk-ost, brunost og vegetariske biffbiter (med eggehvite) i gryten, men nå er vi jo veganere hele gjengen og kan ikke ha sånt tullballskap i maten vår. Jeg har nesten vært besatt av den gryten, så god er den, og prøvde for første gang å veganisere den i dag. Jubelen stod i taket da jeg oppdaget at jeg verken trengte rømme, brunost eller kumelk i den for at den skulle smake godt – og den smakte nesten identisk med originalen!

På bildet under her har jeg vært litt grådig med sausen, ser dere. Men den sausen kan nesten spises som suppe, så god er den.

Velsmakende skogsgryte

  
Ingredienser:

 • En haug med fersk sjampinjong. Altså, jeg aner ikke hvor mye, men MYE!
 • 1 stor løk, i halvmåneskiver (eller biter, om du foretrekker det)
 • Soyamelk (usøtet) til passelig mengde saus
 • Maizenna for å tykne sausen (instant-varianten inneholder dessverre melkesukker)
 • 3-4 store ss Tofutti smøreost naturell
 • Litt sukkerkulør

Tilbehør:

 • Potetmos (poteter kokes i terninger til de er møre, hell av vannet, ha i en stor klatt Nutanasmør, salt og pepper og mos i vei med en potetmoser)
 • Rosenkål
 • Rødbeter
 • Tyttebærsyltetøy (ja, det var uten karmin/E120)

Fremgangsmåte:
Fres soppen i olje til den er mørkere på farge og litt sprø i kantene, og all væske er fordampet. Krydre med paprikapulver og pepper (masse pepper). Ha i løken litt før soppen er ferdigstekt og stek det ferdig sammen.

Tilsett soyamelk til du har ønsket mengde saus, ha i soyaosten og rør godt. La det koke opp, tilsett sukkerkulør og maizenna (3-4 ss, mer etter behov) og la det småkoke mens potetene koker, en 10 minutters tid. Rør innimellom, pass på så det ikke blir for tykt. Da tilsetter du mer soyamelk.

Server rykende varm med potetmos og resten av tilbehøret, eller annet tilbehør du liker.

4 Comments

 1. God idé til julemat! Men tror du den sausen hadde blitt god med einebær? Jeg er så glad i det 😉

 2. Det tror jeg absolutt, for da jeg laget den vegetarisk tidligere, brukte jeg som regel Snøfrisk med einerbærsmak. Jeg synes også det er knallgodt. 🙂

 3. namm det fikk eg lysst på NÅ! 🙂 hehe..men eehm..hva er sukkerkulør? hehe

 4. Sukkerkulør er karamellisert sukker, og er det som gir mørkere farge på gryten. Det er ikke nødvendig for smakens skyld men det ser litt bedre ut.

  Her er bilde:

  http://www.matvareguiden.no/bilder/3150.jpg

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.