Streich med paprikasmak (smøreost)

Jeg er nå i full gang med å utforske en spennende gammel (religiøs!) vegansk kokebok, som jeg fikk i posten av en nydelig dame (tusen takk, Lisbeth!). Den heter «Hjertegod mat – Vegetariske oppskrifter uten egg og melk» og er full av spennende mat jeg vil prøve ut, deriblant endel hjemmelagde oster. Før i tiden fikk man jo ikke tak i sånt på butikken, så da måtte man lage det selv. Denne kalles egentlig «pimiento-ost» (pimiento er grillet paprika), men den smakte helt identisk med Streich med paprika, ett av mine absolutte favorittpålegg. Knallgodt, og uten palmeolje og dritt.

Streich med paprikasmak (smøreost)

Ingredienser til to former:

 • 1,5 dl rå cashewnøtter, males fint
 • 2 ss sesamfrø, males fint
 • 2 pimientos
 • 3 ss næringsgjær
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 ts salt
 • 1 ts løkpulver
 • 1/4 ts tørket dill
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 3 dl kokende vann
 • 2 ts agarpulver utrørt i 1 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:
Kjør alt unntatt agarpulver i hurtigmikser til det er helt jevnt. Ha det i en gryte sammen med utrørt agarpulver og la det koke opp under omrøring. La det småkoke i 1 minutt, så tar du gryten vekk fra platen og lar det avkjøles litt før du heller det i to bokser (eller én stor). La det bli helt kaldt i kjøleskapet, gjerne over natten.

Streich med paprikasmak (smøreost)

Streich med paprikasmak (smøreost)

Streich med paprikasmak (smøreost)

Streich med paprikasmak (smøreost)

Tips: bland inn frisk, hakket paprika i den lunkne osten, før den stivner. Bruk gjerne paprika i forskjellige farger, det vil spesielt barn sette pris på. Du kan også variere smaken ved å feks. droppe grillet paprika og heller bruke fersk hvitløk, gressløk, grov pepper eller lignende.

2 Comments

 1. Takk for tipset! Hjemmelaget er definitivt best. Gleder meg til å teste ut oppskrifta 🙂

 2. Spennende! Elsker smoked paprika, det er så digg å lage dipper av det!=D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*