Sitronmåne

Hvem har vel ikke spist sitronmåne hos mormor eller farmor i sin spede barndom? Jeg fikk plutselig et anfall av nostalgi og bestemte meg for å lage en vegansk versjon. Da jeg skulle dele kaken i to, tenkte jeg at dette er jo egentlig litt teit, dele en kake i to bare for å få halvmåneform? Men sånt kan man heldigvis velge akkurat selv. Vil dere servere kaken som en hel, rund kake så gjør nå endelig det. Den er vanvittig frisk og god uansett. Dette er min nye favorittkake. Sikkert kjempegod som appelsinkake også, til feks. påske.
Kaken kan også lages i liten langpanne. Det gjorde jeg nå sist og dekket med en fuffy ostekrem (Oatly kremost, litt vegansk smør, sitronsaft, melis og vanilje). Skar opp i pene ruter, kjempesuksess.

Sitronmåne

Ingredienser:

 • 400 gram sukker
 • 430 gram hvetemel
 • 2 ts natron
 • 6 sitroner (saften av alle, skallet av ca. 1-2, smak til, går fint uten skall også)
 • 1,5 dl nøytral matolje
 • 3 dl soyamelk eller annen plantemelk
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 2 ts eddik

Glasur:

 • 3-4 dl melis
 • Sitronsaft og evt. litt skall
 • Gul konditorfarge om man vil ha gulfarge på det

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 175 grader og kle en stor rund kakeform (26-28 cm) med bakepapir i bunnen. Smør den gjerne i tillegg. Riv skallet av to sitroner (viktig å rive skallet før man juicer dem).
Finn frem to boller. I den ene blander du mel, sukker og natron. I den andre blander du sitronsaft + soyamelk, olje, eddik, vaniljekstrakt og sitronskall.
Hell det flytende over i det tørre og bland godt med en visp, til en klumpfri og fin røre. Hell røren over i kakeformen og stek midt i ovnen i ca. 40-50 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er gjennomstekt i midten før du tar den ut.

La kaken avkjøles før du har på glasuren, som du enkelt lager ved å blande inn litt og litt sitronsaft i melisen til du har ønsket (litt tykk) konsistens, og tilsetter farge etter behov. Litt sitronskall er også godt i glasuren, da blir den litt syrlig og ikke kvalmende søt.

Avkjøl til glasuren stivner, del evt. kaken i to og server.

Sitronmåne

 

3 Comments

 1. Skal til bestemor i morgen og tenkte å bake en kake til henne og alle på eldrekafèen hennes. Har ikke vegansk smør og må lage noe de gamle liker. Denne blir perfekt!! Tusen takk 😀

 2. Hei! hvor mye vann skal i? Det er borte fra oppskriften 🙂

 3. Gunnar Birkeland

  Hei Karina. Dessverre ser jeg at vannet i oppskriften er utelatt ja, og jeg har ikke bakt denne kaken siden 2012 så jeg kan ikke si vannmengden på stående fot. MEN jeg kan ikke ha en ufullstendig oppskrift liggende ute, så jeg skal faktisk bake denne kaken i kveld eller i morgen (i hvert fall i løpet av helgen), finne ut riktig vannmengde og oppdatere oppskriften! Takk for at du påpekte feilen. Ha en strålende kveld videre.

  Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*