Enkel og knallgod blomkål- og brokkoligrateng

Dette er en av mine favorittkoseretter. Barna liker den også godt. Vi liker godt å servere loff eller gode rundstykker til, og om man vil gjøre retten enda mer fyldig og mer «middag» enn koserett, tilsett gjerne sprøstekt facon, «skinke» eller en eller annen kjøtterstatning. Denne hvite ostesausen er den samme som jeg bruker til lasagne (da lager jeg litt mer av den, som regel), den er vanvittig god og kan selvsagt også brukes til potetretter, pasta og annet der bechamelsaus eller hvit saus måtte passe. Bytt gjerne også ut blomkålen og brokkolien med bare én av delene, eller med andre grønnsaker. Jeg bruker denne sausen til så mye!

Enkel og knallgod blomkål- og brokkoligrateng

Ingredienser:

 • 4 ss vegansk  margarin
 • 2 toppede ss hvetemel
 • 6-7 dl usøtet soyamelk (jeg måler ikke, bare spe på til passe konsistens, det tykner under koking)
 • 1/2 terning grønnsaksbuljong
 • 3 ss næringsgjær
 • Pepper og muskat
 • 1 pose frossen blomkål og brokkoli, bruker du friske grønnsaker må de kokes lett først

 

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 220 grader.
Smelt margarinen i en gryte. Ha i melet og visp godt. Tilsett soyamelk litt etter litt til du har den tykkelsen du ønsker på sausen. Den skal ikke være for tykk, men heller ikke suppetynn. Litt sånn kremete og fyldig.

Ha i krydder, næringsgjær og buljong og la sausen småkoke til melsmaken er borte, det tar ca. 5 minutter. Rør hele tiden så den ikke brenner seg fast. Smak evt. til med mer pepper og muskat. Jeg liker når muskatsmaken er fremtredende.

Ha grønnsakene i en ildfast form (de kan legges i frosne) og hell over sausen. Bland alt godt sammen og sett i ovnen i ca. 20-25 minutter, til grønnsakene er myke og overflaten er gylden.
Dryss over nykvernet pepper og litt urtesalt eller hva du vil, og server med godt brød eller som tilbehør til middagsmat.

Enkel og knallgod blomkål- og brokkoligrateng

4 Comments

 1. Så deilig 🙂 Jeg har akkurat kjøpt næringsgjær så blir gøy å prøve!

 2. Dette ser nydelig ut! Har notert oppskriften og skal ikke se bortifra at det blir veganer mat på meg i fremtiden 😀
  x J

 3. Laget denne forrige uke og den ble KNALLgod! Likte kjempegodt at sausen var vegansk, men samtidig en av de beste hvite sausene jeg har smakt, bravo! 😀 Kommer definitivt til og lage den igjen, postet det p[ bloggen med link til denne siden selvsagt 🙂
  http://julesthenorweegie.blogspot.co.uk/2013/10/creamy-cauliflower-broccoli-gratin.html

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*